Διατροφή Mind: Η διατροφή που προστατεύει την καρδιά και τον εγκέφαλο

Διατροφή Mind: Η διατροφή που προστατεύει την καρδιά και τον εγκέφαλο

Η Διατροφή Mind σχεδιάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Rush με σκοπό την προστασία και την καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου. Τα αρχικά της δίατας σημαίνουν παρέμβαση για την νευροεκφυλιστική καθυστέρηση και είναι ένας δυνατός συνδυασμός της μεσογειακής διατροφής και της δίαιτας Dash. Η μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα Dash είναι ισορροπημένες διατροφές πλούσιες σε τροφές που προστατεύουν την καρδιά και τον εγκέφαλο.
Η Μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη διατροφή στον κόσμο και έχει άπειρα ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας. Ένα από τα ευεργετικά της οφέλη είναι η διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου. Στηρίζεται στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, καλών λιπαρών και περιορίζει την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.
Η δίαιτα Dash περιλαμβάνει τροφές που βοηθάνε στην καλή υγεία της καρδιάς, στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην ισορροπία των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας "Η Δίαιτα DASH." Από τον συνδυασμό των δυο διατροφών γεννήθηκε η διατροφή Mind.

Η Διατροφή Mind και οφέλη για την υγεία


Αλτσχάιμερ
Η Martha Clare Morris, διατροφική επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου Rush και συν-συγγραφέας της έρευνας, μαζί με τους συνεργάτες της ανέπτυξαν τη διατροφή Mind βασιμένοι σε αποτελέσματα χρόνιων ερευνών σχετικά με τροφές και θρεπτικά συστατικά που έχουν καλές και κακές επιδράσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι ηλικιωμένοι που ακολούθησαν τη διατροφή Mind εμφάνισαν μειωμένο κίνδυνο Αλτσχάιμερ και γνωσιακής παρακμής.

Στόχος της έρευνας ήταν να βρεθεί η ιδανική διατροφή που θα μειώσει τον κίνδυνο της νόσο του Αλτσχάιμερ και θα διατηρεί υγιές τον εγκέφαλο.

Ο κύριος στόχος της δημιουργίας της δίαιτας του μυαλού είναι να μειώσει τον κίνδυνο της νόσο του Αλτσχάιμερ.
Η Martha Clare Morris με την ερευνητική της ομάδα διεξάγει έρευνες πάνω από μια δεκαετία σε 923 ηλικιωμένους που ακολουθούσαν τη διατροφή του μυαλού. Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι η διατροφή μείωση τον κίνδυνο της νόσο του Αλτσχάιμερ σε ποσοστό 53% του συνόλου των συμμετοχόντων που ακολουθούσαν πιστά τη διατροφή. Το υπόλοιπο 35% που ακολουθούσαν τη διατροφή με κάποιες μικρές παρασπονδίες παρουσίασαν επίσης σημαντική βελτίωση στην γενική υγεία τους.

Η Martha Clare Morris δήλωσε για τη δίαιτα του μυαλού: «Το συναρπαστικό είναι ότι ακόμα και οι άνθρωποι που δεν τηρούσαν πιστά τη διατροφή του μυαλού παρουσιάσαν σημαντική μείωση του κινδύνου της νόσο του Αλτσχάιμερ. Νομίζω ότι η δίαιτα του μυαλού θα παρακινήσει τους ανθρώπους να την ακολουθήσουν.»

Γνωσιακή παρακμή
Όσοι βιώνουν εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν διπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Η έρευνα επικεντρώθηκε στις επιδράσεις που έχει η διατροφή Mind στην λειτουργία του εγκεφάλου σε ασθενείς που βίωσαν στο παρελθόν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Από το 2004 έως το 2017 ο Δρ. Cherian επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και οι συνάδελφοι του παρακολούθησαν 106 συμμετέχοντες οι οποίοι είχαν ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου για γνωστική παρακμή, μειωμένη ικανότητα σκέψης, μνήμης και λογικής. Κάθε χρόνο αξιολογούσαν τους συμμετέχοντες και παρακολουθούσαν τις διατροφικές τους συνήθειες.

Τα αποτελέσματα των ερευνών έδειξαν ότι οι φυλλικές ουσίες, η βιταμίνη Ε, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή τα οποία είναι πλούσια στις τροφές που περιλαμβάνονται στη δίαιτα Mind, ευνοούν τις γνωστικές ικανότητες και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ ουσίες όπως τα κορεσμένα και υδρογονωμένα λίπη συσχετίζονται με άνοια. Οι σωστές τροφές προστατεύουν τη γνωσιακή ικανότητα των ατόμων που βίωσαν εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ο Δρ. Laurel J. Cherian, αγγειακός νευρολόγος και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Νευρολογικών Επιστημών του Rush δήλωσε για τη διατροφή Mind: «Οι τροφές που προάγουν την υγεία του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένων των λαχανικών, των μούρων, των ψαριών και του ελαιολάδου περιλαμβάνονται στη διατροφή Mind. Ανακαλύψαμε ότι η διατροφή Mind έχει βοηθάει στην επιβράδυνση της γνωσιακής παρακμής των ασθενών που βίωσαν εγκεφαλικό επεισόδιο».

Ο Cherian επικεφαλής της έρευνας δήλωσε για την διατροφή Mind: «Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένος από τα αποτελέσματα μιας προηγούμενης έρευνας σχετικά με τη διατροφή Mind, η οποία έδειξε ότι οι άνθρωποι που την ακολουθούσαν πιστά λειτουργούσαν γνωστικά σαν να ήταν 7,5 χρόνια νεώτεροι σε σχέση με όσους δεν την ακολουθούσαν πιστά. Με έκανε να αναρωτηθώ αν αυτά τα ευρήματα θα ήταν το ίδιο καλά για όσους βίωσαν εγκεφαλικό επεισόδιο, οι οποίοι είναι δυο φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν άνοια σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό. Η Μεσογειακή διατροφή και η δίαιτα Dash έχουν αποδειχθεί ότι προστατεύουν από τη στεφανιαία νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά φαίνεται ότι τα θρεπτικά συστατικά που τονίζονται στη διατροφή Mind ταιριάζουν καλύτερα στη συνολική υγεία του εγκεφάλου και τη διατήρηση της γνώσης. Η διατροφή Mind είναι ένας τρόπος να υπερφορτώνω τον οργανισμό μου με τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά. Στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε σε μια διατροφή πλούσια με τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ταυτόχρονα θα κάνουν τους εγκεφάλους μας όσο το δυνατόν πιο ανθεκτικούς στη γνωστική παρακμή. Η έρευνα μας δείχνει ότι αν επιλέξουμε τις σωστές τροφές μπορούμε να είμαστε σε θέση να προστατέψουμε τους ανθρώπους που βίωσαν εγκεφαλικό επεισόδιο από την γνωστική παρακμή. Πρόκειται για μια προκαταρκτική έρευνα που ελπίζουμε ότι θα επιβεβαιωθεί από άλλες μελλοντικές έρευνες. Νομίζω όμως ότι έχουμε αρκετές πληροφορίες για να ενθαρρυνθούν οι ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια να καταναλώνουν περισσότερες τροφές για τη βελτιστοποίηση της υγείας του εγκεφάλου τους».

Οι Κανόνες της Διατροφής Mind


Η διατροφή Mind περιλαβάνει ένα διατροφικό μενού με την καθημερινή κατανάλωση 10 τροφών και συνιστά να αποφεύγουμε την κατανάλωση πέντε είδη τροφών.

Οι τροφές που επιτρέπονται στην διατροφή Mind

Λαχανικά
Μούρα
Ξηροί καρποί
Φασόλια
Δημητριακά ολικής αλέσεως
Ψάρι
Πουλερικά
Ελαιόλαδο
Βούτυρο
Κρασί

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγουμε στη διατροφή Mind

Τηγανιτά φαγητά ή Φαγητό από ταχυφαγεία
Κόκκινο κρέας
Τυρί
Μαργαρίνη
Γλυκά - Αρτοσκευάσματα

- Καταναλώνουμε 3 μερίδες δημητριακά ολικής αλέσεως καθημερινά. - Καταναλώνουμε μια σαλάτα λαχανικών την ημέρα.
- Καταναλώνουμε διαφορετικά λαχανικά κάθε ημέρα.
- Καταναλώνουμε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα.
- Καταναλώνουμε ξηρούς καρπούς κάθε ημέρα ως σνακ.
- Καταναλώνουμε φασόλια κάθε δεύτερη ημέρα.
- Καταναλώνουμε πουλερικά τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα.
- Καταναλώνουμε μούρα τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα.
- Καταναλώνουμε ψάρι τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.
- Καταναλώνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο την ημέρα.
- Μια φορά την εβδομάδα επιτρέπεται να έχουμε μια ελεύθερη ημέρα και να καταναλώσουμε μια μερίδα από τις τροφές που πρέπει να αποφεύγουμε με εξαίρεση το βούτυρο.



Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Πανεπιστημιο Rush.

Η Δίαιτα απευθύνεται σε ενήλικες.
Πριν ξεκινήσουμε δίαιτα και άσκηση θα πρέπει να συμβουλευτούμε το γιατρό μας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια