Η ορμόνη της άσκησης που βοηθάει το σώμα να κάψει το λίπος

Η ορμόνη της άσκησης που βοηθάει το σώμα να κάψει το λίπος

Η καθηγήτρια αιματοπαθολογίας Li-Jun Yang, M.D., του τμήματος ιατρικής και παθολογίας του UF κολεγίου και μια ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα ερεύνησαν την επίδραση της ορμόνης irisin, μια ορμόνη που απελευθερώνεται από το σώμα μας όταν ασκούμαστε, στα ανθρώπινα λιπώδη κύτταρα και στον λιπώδη ιστό.

Στην έρευνα συμμετείχαν 28 ασθενείς οι οποίοι υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση μείωσης του στήθους. Οι ερευνητές συνέλεξαν τα λιποκύτταρα των ασθενών μετά την επέμβαση. Μετά την έκθεση των λιποκυττάρων στην irisin, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα κύτταρα που περιείχαν την UCP1 πρωτεΐνη η οποία είναι ζωτικής σημασίας για κάψιμο του λίπους αυξήθηκαν πέντε φορές περισσότερο.
Η irisin ενεργοποιεί την δραστηριότητα των γονιδίων και της πρωτεΐνης που ευθύνεται για την μετατροπή των λευκών λιποκυττάρων σε καφέ λιποκύτταρα. Αυξάνει επίσης την ποσότητα της ενέργειας που χρησιμοποιείται από αυτά τα κύτταρα κάτι που δείχνει ότι παίζει σημαντικό ρόλο στην καύση του λίπους.

Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι η irisin καταστέλλει το σχηματισμό λιποκυττάρων. Αυτό δείχνει ότι βοηθάει στη μείωση της αποθήκευσης λίπους στο σώμα, εμποδίζοντας την διαδικασία μετατροπής αδιαφοροποίητων βλαστικών κυττάρων σε κύτταρα λίπους.

Ο τρόπος για να αυξήσουμε περισσότερο την ορμόνη irisin στο σώμα μας για να κάψουμε περισσότερο λίπος είναι η συχνή άσκηση.

Σε έρευνα του 2015 η Li-Jun Yang και η ομάδα της διαπίστωσαν ότι η irisin προσφέρει πολλά ευεργετικά οφέλη στην υγεία μας. Βοηθάει στην καλή λειτουργία της καρδιάς με την αύξηση των επιπέδων του ασβεστίου, στην μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της αθηροσκλήρωσης.

Η Li-Jun Yang δήλωσε και μας συμβουλεύει: «Χρησιμοποιήσαμε καλλιέργειες ανθρώπινου λιπώδη ιστού για να αποδείξουμε ότι η irisin έχει θετική επίδραση στην ενεργοποίηση του λευκού λίπους σε καφέ λίπος και ότι αυξάνει την ικανότητα της καύση του λίπους του σώματος. Αντί να περιμένουμε για ένα θαυματουργό φάρμακο, μπορούμε να βοηθήσουμε τον εαυτό μας με το να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας. Η άσκηση παράγει περισσότερη irisin η οποία έχει πολλά ευεργετικά οφέλη συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του λίπους, ανθεκτικότερα οστά και καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Η irisin μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Αυτή η έρευνα είναι ένα ακόμη κομμάτι που δείχνει τους μηχανισμούς της irisin που εμποδίζουν τη συσσώρευση του λίπους και προωθεί την ανάπτυξη γερών οστών όταν ασκείστε.»



Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό Φυσιολογίας - Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού "Physiology - Endocrinology and Metabolism."

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια