Η άσκηση ασπίδα προστασίας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Η άσκηση ασπίδα προστασίας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Αν ασκούμαστε τουλάχιστον τριάντα λεπτά την εβδομάδα θα προστατεύσουμε τον οργανισμό μας από τον κίνδυνο να αναπτύξουμε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Έρευνα των επιστημόνων του Ινστιτούτου για τον καρκίνο Roswell Park (RPCI) έδειξε ότι αρκούν τριάντα λεπτά άσκηση την εβδομάδα για να μειωθεί σημαντικά ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.Η έρευνα
Στην έρευνα συμμετείχαν 128 γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και 512 γυναίκες με υποψία καρκίνου αλλά τελικά δεν διαγνώστηκαν με την ασθένεια. Ως σωματική αδράνεια ορίζεται η σωματική άσκηση τέσσερις φορές τον μήνα τριάντα λεπτών την κάθε φορά. Τα αναφερόμενα ποσοστά σωματικής αδράνειας ήταν 31,1% για τις γυναίκες που διαγνώστηκαν με καρκίνο και 26,1% της ομάδας που διαγνώστηκαν με την υποψία καρκίνου. Η διαφορά κινδύνου εξακολουθούσε να είναι παρούσα ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, του δείκτη μάζας σώματος και κατανάλωσης αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας
Τα ευρήματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που ανέφεραν ότι δεν ασκούν οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητας είχαν δυομισι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε σύγκριση με τις γυναίκες που ανέφεραν ότι ασκούνται.

Ο J. Brian Szender, MD, MPH επικεφαλής, συγγραφέας της έρευνας και συνεργάτης στο τμήμα της Γυναικολογικής Ογκολογίας στο Roswell Park δήλωσε: «Είναι η πρώτη έρευνα με έδρα της ΗΠΑ που εξετάζει τη σχέση μεταξή της φυσικής άσκησης και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Τα ευρήματα μας υποδηλώνουν ότι η αποχή από την συχνή σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.»

Η Kirsten Moysich, PhD, MS, συντάκτης της έρευνας και διακεκριμμένη καθηγήτρια ογκολογίας του τμήματος ελέγχου και πρόληψης του καρκίνου στο Roswell Park δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι η έρευνα αυτή στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα για τη δημόσια υγεία. Η πλήρης έλλειψη άσκησης συνδέεται με τη μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουμε μια σοβαρή ασθένεια. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οποιαδήποτε άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Εκτός από τη διακοπή του καπνίσματος και τον τακτικό έλεγχο έχουμε εντοπίσει ένα άλλο σημαντικό τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου για την ασθένεια αυτή.»

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό των Νόσων του κάτω γεννητικού συστήματος και στον Ινστιτούτο για τον καρκίνο Roswell Park.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια