Οι ευεργετικές ιδιότητες της γιόγκα για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Οι ευεργετικές ιδιότητες της γιόγκα για την σκλήρυνση κατά πλάκας

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια χρόνια προοδευτική αυτοάνοση ασθένεια στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται στον νευρικό ιστό με αποτέλεσμα ο ασθενής να έχει δυσκολία στην κίνηση, σωματική και ψυχική κόπωση, λιποθυμία, παραισθησία, κατάθλιψη, κνησμό και μούδιασμα.
Έρευνα των Πανεπιστημίων της Βασιλείας στην Ελβετία και του Πανεπιστημίου Κερμανσάχ του Ιράν έδειξε ότι η γιόγκα και οι ασκήσεις στο νερό έχουν θετική επίδραση στην αντιμετώπιση των συμπτώματων της σκλήρυνση κατά πλάκας.
Η έρευνα
Στην έρευνα συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τμήματος Αθλητισμού Άσκηση και Υγεία της Βασιλείας στην Ελβετία, από τις Πανεπιστημιακές ψυχιατρικές κλινικές της Βασιλείας (το Κέντρο διαχείρισης άγχους και διαταραχών του ύπνου) και ερευνητές από το Kermanshah (Κερμανσάχ) του Πανεπιστήμιου Ιατρικών Επιστημών στο Ιράν.

Ή έρευνα διήρκεσε 8 εβδομάδες και έλαβαν συμμετοχή 54 γυναίκες με σκλήρυνση κατά πλάκας με μέσο όρο ηλικίας τα 34 έτη. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα ακολούθησε ένα πρόγραμμα με ασκήσεις γιόγκα τρεις φορές την εβδομάδα, η δεύτερη ομάδα ακολούθησε ένα πρόγραμμα ασκήσεων στο νερό τρεις φορές την εβδομάδα και η τρίτη ομάδα δεν ασκούνταν καθόλου κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Πριν και μετά την έρευνα οι συμμετέχοντας κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τα συμπτώματα τους. Όλοι οι ασθενείς κατά τη διάρκεια της έρευνας συνέχισαν την φαρμακευτική τους αγωγή για τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα αποτελέσματα της έρευνας
Μετά το τέλος των 8 εβδομάδων οι δυο πρώτες ομάδες που ασκούνταν διαπιστώθηκε σημαντική μείωση των συμπτωμάτων όπως κόπωση, κατάθλιψη, παραισθησία ενώ η τρίτη ομάδα η πιθανότητα μέτριας έως σοβαρής κατάθλιψης ήταν 35 φορές υψηλότερη απ'ότι στις ομάδες που ασκούνταν

Οι ερευνητές δήλωσαν: «Τα Προγράμματα άσκησης θα πρέπει να θεωρηθούν στο μέλλον ως συμπληρωματική θεραπεία στις πρότυπες θεραπείες για τη σκλήρυνση κατά πλάκας.»
Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια