Οπτικοποίηση δεδομένων με την WebGL Globe από την Google

Ένα νέο «πείραμα» που η Google ανάρτησε στο «πακέτο» των Chrome Experiments αναλαμβάνει την «οπτικοποίηση» γεωχωρικών δεδομένων με εντυπωσιακά 3D γραφικά αποκλειστικά μέσω του browser.

Η Google είναι γνωστή για τα… «πειράματα» της – όπως και η Mozilla, έτσι και αυτή συχνά «παίζει» με τις τεχνολογίες του web, με πιθανούς συνδυασμούς τους ή εκτιμώντας το «πώς θα μπορούσαν να εξελιχθούν». Ένα από τα τελευταία «παιχνίδια» της αποδεικνύεται άκρως εντυπωσιακό, και ελπίζουμε να μην παραμείνει ένα «πείραμα», ένα «παιχνίδι», αλλά να καταλήξει ένα νέο, ανεξάρτητο προϊόν, αφού είναι αναμφισβήτητα αρκετά χρήσιμο. Πρόκειται για το «The WebGL Globe», όπως είναι το σημερινό του όνομα, και ενώ ακούγεται πολύπλοκο, στην πράξη πρόκειται για κάτι πολύ απλό.

 

Το WebGL Globe είναι, όπως λέει το όνομα του, μια υδρόγειος, όχι πολύ διαφορετική από αυτή που συναντούμε στο Google Earth, η οποία παρουσιάζεται αποκλειστικά μέσω του browser. Τα γραφικά της «επιταχύνονται» μέσω WebGL (από όπου και το όνομα του project), μια εκδοχή της γλώσσας γραφικών OpenGL προσαρμοσμένης στις ανάγκες (και δυνατότητες) του σύγχρονου Web. Έτσι, τα αποτελέσματα δεν είναι «επίπεδα» αλλά παρουσιάζονται με εντυπωσιακά τρισδιάστατα γραφικά. «Ποια αποτελέσματα»;

Το WebGL Globe δεν είναι απλά «μια υδρόγειος» και δεν έχει ως σκοπό ύπαρξης το να αποτελέσει «αντιπρόταση του Google Earth». Αντίθετα, πρόκειται για μια λύση οπτικοποίησης γεωχωρικών δεδομένων, δηλαδή, στοιχείων και πληροφοριών που σχετίζονται με συγκεκριμένα γεωγραφικά σημεία. Για παράδειγμα, ερωτήσεις όπως «ποια είναι η διαφορά σε πληθυσμό ανάμεσα στη Νέα Υόρκη και την Αθήνα» μπορούν να «απαντηθούν» με γραφικά μέσω λύσεων όπως το WebGL Globe.

Η Google παρουσιάζει το WebGL Globe ως μια «ανοιχτή πλατφόρμα για γεωγραφική οπτικοποίηση δεδομένων», και το project αποτελεί δημιούργημα της Google Data Arts Team. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να χρησιμοποιήσει τον παρεχόμενο κώδικα για να «οπτικοποιήσει» τα δικά του δεδομένα, όποια και αν είναι αυτά.
Το project για την ώρα παραμένει «προνόμιο των λίγων», αφού δεν παρέχεται κάποιο «web περιβάλλον», μέσα από το οποίο να μπορούν απλοί χρήστες να εισαγάγουν δεδομένα για να τα δουν να «οπτικοποιούνται» στην εντυπωσιακή υδρόγειο της Google. Αντίθετα, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται «να παίξουν» απευθείας σε «επίπεδο κώδικα» για να μπορέσουν να δημιουργήσουν τις δικές τους εκδοχές της υδρογείου. Σίγουρα, όμως, η WebGL Globe έχει αρκετό ενδιαφέρον και θα άξιζε κάποια στιγμή να τη δούμε σε μια πληρέστερη υλοποίηση, και σίγουρα με μια κάπως πιο… φιλική μορφή. Ίσως, στο κοντινό μέλλον, ως τμήμα της «κανονικής» Google Earth.

Δείτε το με ένα κλικ εδώ

 

Πηγή: Pcw

Read more: Οπτικοποίηση δεδομένων με την WebGL Globe από την Google











Γράψτε το σχόλιο σας (Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε ελληνικούς χαρακτήρες)




 
Copyright 2011 enter2life.gr - All Rights Reserved.