Πόσα λεπτά την ημέρα άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Πόσα λεπτά την ημέρα άσκησης μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Η καθημερινή άσκηση προάγει την σωματική και την ψυχική μας υγεία. Η έλλειψη άσκησης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων, του καρκίνου και άλλων προβλημάτων υγείας. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge είκοσι λεπτά καθημερινής άσκησης μας βοηθάει στην μείωση κινδύνου του πρόωρου θανάτου.
Η έρευνα
Στην έρευνα συμμετείχαν 334.161 άνδρες και γυναίκες από όλη την Ευρώπη με επικεφαλή τον καθηγητή Ulf Ekelund από το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας και επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου του Cambridge. Οι ερευνητές κατέγραψαν το ύψος, το βάρος, την περίμετρο της μέσης των συμμετεχόντων και το επίπεδο της φυσικής τους δραστηριότητας. Η έρευνα διήρκεσε δώδεκα χρόνια και κατά τη διάρκεια της έρευνας έχασαν τη ζωή τους 21.438 άτομα.Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου του πρόωρου θανάτου σημειώθηκε στην ομάδα των συμμετεχόντων που είχε μια μέτρια φυσική δραστηριότητα. Στην έρευνα υπολογίστηκε ως μέτρια δραστηριότητα, η δραστηριότητα στην εργασία καθώς και η συμμετοχή των εθελοντών σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Από το σύνολο των συμμετεχόντων το 22,7% ήταν η ανενεργή ομάδα, η ομάδα στην οποία συμμετείχαν εκείνοι οι οποίοι είχαν καθιστική εργασία και δεν συμμετείχαν σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι αν το άτομο που ανήκει στην ανενεργή ή στην μετρίως ενεργή ομάδα ξεκινήσει καθημερινά να ασκείται, όπως γρήγορο περπάτημα ή μιας παρόμοιας άσκησης για τουλάχιστον είκοσι λεπτά θα μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 16% έως 30% και θα κάψει μέχρι και 110 θερμίδες. Σε άτομα με φυσιολογικό σωματικό βάρος και υψηλό δείκτη μάζας σώματος η καθημερινή άσκηση αυξάνει τα ευεργετικά οφέλη στην υγεία και το ποσοστό μείωσης κινδύνου του πρόωρου θανάτου.

Ο καθηγητής Ulf Ekelund και επικεφαλής της έρευνας δήλωσε: «Για τους ανθρώπους που είναι σωματικά αδρανείς, μια μέτρια καθημερινή δραστηριότητα θα έχει σημαντικά οφέλη στην υγεία. Αν και διαπιστώσαμε ότι είκοσι λεπτά κάνουν την διαφορά, θα πρέπει πραγματικά να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι περισσότερο απ' αυτό. Η φυσική δραστηριότητα έχει πολλά αποδεδειγμένα ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας και θα πρέπει να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της καθημερινής μας ζωής.»
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "American Journal of Clinical Exercise."

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια